7 listopada, o godz 17:00, w MBP Głogów przy ul. Jedności Robotniczej 15 zapraszamy na spotkanie z Ryszardem Janem Czarnowskim z cyklu „Kuchnia polskich Kresów”
RYSZARD JAN CZARNOWSKI – pisarz, teoretyk sztuki, grafik. Działacz drugoobiegowego ruchu wydawniczego w PRL, za co został uhonorowany przez Ministra Kultury i Sztuki RP odznaczeniem Zasłużonego Działacza Kultury. Przez Krąg Pamięci Narodowej uhonorowany tytułem Dziedzictwa Narodowego. Odznaczony Krzyżem Czynu Zbrojnego Polskiej Samoobrony Na Kresach Wschodnich RP. Zakichany z wzajemności – jak mówi w Kresach RP, autor opracowań na temat m.in. Krzemieniec, Zaginione miasteczko: Żółkiew, Hetmańskie gniazdo: Grodno, Kresy – krwawe dzieje; Lwów: Okupacja sowiecka; Lwów: Okupacja niemiecka; Katedry Lwowa; Pomniki Lwowa.
Kuchnia polskich Kresów to zawarty w tej księdze bogaty zbiór przepisów kulinarnych świadczy, że kuchnia kresowa to nie tylko wyszukane, szlacheckie i magnackie dania. To przede wszystkim smakowite, a przy tym wykwintne potrawy, przygotowywane nierzadko z prostych, ogólnodostępnych składników. Autor sięgając do dziejów dawnej Rzeczypospolitej przypomina też tradycje i kresowe zwyczaje. Swoją książkę kieruje nie tylko do osób emocjonalnie związanych z Kresami, dla których kuchnia, potrawy i ich smak przywołują wspomnienia rodzinne i tęsknotę za ciepłem kresowego domu.